jokioinen

Museoradan pääteasemalla Jokioisilla juna pysähtyy runsaan puolen kilometrin päähän Jokioisten kartanoalueesta. Asemarakennuksessa on piletinmyynti ja odotushuone. Lisää odotustilaa löytyy aseman vieressä sijaitsevasta infomökistä, jossa on tarjolla tietoa Forssan seudun ja Hämeen nähtävyyksistä. Asemalla on myös kuivakäymälä.

Jokioisten kartano oli aikanaan Suomen suurin kartano. Vielä 1918 kartanon maat käsittivät noin 32 000 hehtaaria. Kartanon päärakennus on valmistunut 1798. Se on Suomen varhaisimpia uusklassisia asuinrakennuksia.

jokioinen kartano

Muita kartanoalueen rakennuksia ovat vanha navettarakennus (1799), kolmikerroksinen vaalea kivimakasiini (1802), sitä vastapäätä oleva tornillinen talli- ja maksiinirakennus (1900) sekä vanhat konttori- ja asuntolarakennukset (1804 ja 1808). Kartanoaluetta voi helposti tutkia kiertämällä Kartanon Puistopolun. Polun pituus on 1,8 km. Polulta erkanee myös pidempi noin 3,5 kilometrin pituinen luontopolku.

Kartanoaluetta vastapäätä Humppilantien varressa on vuonna 1890 valmistuneesta parsinavetasta moderniksi monitoimikeskukseksi muutettu Tietotalo. Rakennus on valmistunut nykyasuunsa vuonna 2007.

jokioinen tietotalo

Jokioisten kartanoiden vanhassa tapulimakasiinissa on kesäisin vaihtuvia taidenäyttelyitä. Makasiini on näköetäisyydellä Jokioisten asemasta ja näyttelyt ovat tiistaista sunnuntaihin avoinna klo 11-18 (vapaa pääsy).

Lyhyen kävelymatkan päässä Jokioisten asemalta Jokioisten keskustassa heti joen ylittävän sillan toisella puolella on Jokioinen Teehuone - englantilainen teehuone, joka on auki kesäsunnuntaisin klo 12.00 - 17.00.

Kartanon eteläpuolella, Loimijoen rannassa on naula- ja lankatehdas, vesivoimalaitos, sekä maatalouden esittelypuisto Elonkierto (vapaa pääsy).

Jos parin kilometrin kävely ei pelota, niin kannattaa käydä vanhassa pappilamuseossa. Museo on Vaulammintien varressa juuri Jokioisten keskustan ulkopuolella, korkealla Loimijoen yli katsovalla mäellä. Museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13-18.

Majoitusta, palveluita ja ravintolapalveluja Jokioisilla:

  • Hunajakoto, aivan Jokioisten aseman lähistöllä
  • Birgitan paja savipaja Jokioisten keskustassa
  • Jokioinen Teehuone -englantilainen teehuone on reilun puolen kilometrin päässä
  • Ruuhi -Jokioisten kartanoiden henkilöstöruokala (avoinna ma-pe)
  • Ferraria -Jokioisten keskustan perintenen ravintola, josta saat ruokaa myös viikonloppuisin.