Tänään tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Jokioisten rautatien viimeinen kaupallisen liikenteen tavarajuna kulki Forssasta Humppilaan ja takaisin. Viimeinen juna saapui Forssan asemalle 29.3.1974 höyryveturi numero 4:n, Tubizen vetämänä. Veturin kylkeen oli kirjoitettu "Ohi on" -teksti. Liikennepäivän jälkeen Tubize ajettiin viimeistä kertaa Forssan veturitalliin sisälle ja Jokioisten rautatien tarina päättyi. Huhtikuussa alkoi radan purkaminen ja vaunukaluston romuttaminen.

Höyryveturi puuskuttaa ylös mäkeä kuvaaja kohden lumisessa maisemassa.
Jokioisten rautatien viimeinen tavarajuna matkalla Humppilaan Huhdinmäessä 29.3.1974. Kuva: Reino Kalliomäki.

Museorautatieyhdistys oli muutamaa päivää aikaisemmin siirtänyt ovat veturinsa ja vaununsa Minkiön asemalle, josta ajan saatossa kehittyi museorautatietoiminnan keskus.

Museorautatieyhdistys pyytää paikallisilta asukkailta apua Jokioisten rautatien historian keräämisessä: mikäli sinulla on tallessa vanhoja valokuvia Jokioisten rautatiestä lmyös sellaisia, joissa rautatie näkyy taustalla) tai omakohtaisia muistelmia, jotka liittyvät Jokioisten rautatiehen, voit lähettää ne halutessasi meille osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.