Jokioisten Museorautatiellä on kolme asemaa (Humppila, Minkiö ja Jokioinen) ja seitsemän seisaketta (Humppilan ja Minkiön välillä Kermala, Palomäki, Santavaihde ja Vuorela sekä Minkiön ja Jokioisten välillä Salminen, Raemäki ja Kirkkotie). Seisakkeilla junat pysähtyvät tarvittaessa matkustajien ottamista tai jättämistä varten. Näillä sivuilla kerrotaan nähtävyyksistä ja palveluista näiden paikkojen lähiympäristössä.

jokioinen

Museoradan pääteasemalla Jokioisilla juna pysähtyy runsaan puolen kilometrin päähän Jokioisten kartanoalueesta. Asemarakennuksessa on piletinmyynti ja odotushuone. Lisää odotustilaa löytyy aseman vieressä sijaitsevasta infomökistä, jossa on tarjolla tietoa Forssan seudun ja Hämeen nähtävyyksistä. Asemalla on myös kuivakäymälä.

Jokioisten kartano oli aikanaan Suomen suurin kartano. Vielä 1918 kartanon maat käsittivät noin 32 000 hehtaaria. Kartanon päärakennus on valmistunut 1798. Se on Suomen varhaisimpia uusklassisia asuinrakennuksia.

jokioinen kartano

Muita kartanoalueen rakennuksia ovat vanha navettarakennus (1799), kolmikerroksinen vaalea kivimakasiini (1802), sitä vastapäätä oleva tornillinen talli- ja maksiinirakennus (1900) sekä vanhat konttori- ja asuntolarakennukset (1804 ja 1808). Kartanoaluetta voi helposti tutkia kiertämällä Kartanon Puistopolun. Polun pituus on 1,8 km. Polulta erkanee myös pidempi noin 3,5 kilometrin pituinen luontopolku.

Kartanoaluetta vastapäätä Humppilantien varressa on vuonna 1890 valmistuneesta parsinavetasta moderniksi monitoimikeskukseksi muutettu Tietotalo. Rakennus on valmistunut nykyasuunsa vuonna 2007.

jokioinen tietotalo

Jokioisten kartanoiden vanhassa tapulimakasiinissa on kesäisin vaihtuvia taidenäyttelyitä. Makasiini on näköetäisyydellä Jokioisten asemasta ja näyttelyt ovat tiistaista sunnuntaihin avoinna klo 11-18 (vapaa pääsy).

Lyhyen kävelymatkan päässä Jokioisten asemalta Jokioisten keskustassa heti joen ylittävän sillan toisella puolella on Jokioinen Teehuone - englantilainen teehuone, joka on auki kesäsunnuntaisin klo 12.00 - 17.00.

Kartanon eteläpuolella, Loimijoen rannassa on naula- ja lankatehdas, vesivoimalaitos, sekä maatalouden esittelypuisto Elonkierto (vapaa pääsy).

Jos parin kilometrin kävely ei pelota, niin kannattaa käydä vanhassa pappilamuseossa. Museo on Vaulammintien varressa juuri Jokioisten keskustan ulkopuolella, korkealla Loimijoen yli katsovalla mäellä. Museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13-18.

Majoitusta, palveluita ja ravintolapalveluja Jokioisilla:

  • Hunajakoto, aivan Jokioisten aseman lähistöllä
  • Birgitan paja savipaja Jokioisten keskustassa
  • Jokioinen Teehuone -englantilainen teehuone on reilun puolen kilometrin päässä
  • Ruuhi -Jokioisten kartanoiden henkilöstöruokala (avoinna ma-pe)
  • Ferraria -Jokioisten keskustan perintenen ravintola, josta saat ruokaa myös viikonloppuisin.

jokioisten kirkko

Kirkkotien seisakkeelta pääsee nimensä mukaisesti Jokioisten vanhalle kirkolle. Kirkko on kilometrin kävelymatkan päässä seisakkeelta. Jokioisten kaunis puukirkko on maamme vanhimpia, sillä se valmistui jo vuonna 1631. Seisake sijaitsee nimestään huolimatta Kirkkokujalla, ei Kirkkotiellä!

Raemäen seisake on noin kolmen kilometrin päässä Minkiöltä Jokioisiin päin. Raemäen seisake on radan kauneinta kapearaidemiljöötä kolmine ylikäytävineen ja puureunaisine laitureineen. Raemäessä on myös pysäkinvartijan puinen koppi, joka on palvellut aiemmin valtion rataverkolla vaihdekoppina.

Kuumana kesäpäivänä voit jäädä museojunasta noin kaksi kilometriä Minkiöltä Jokioisten suuntaan sijaitsevalla Salmisen seisakkeella ja suunnata matkasi Rehtijärven rantaan.

Rehtijärvi on kaunis hiekkapohjainen järvi noin kaksi kilometriä radasta itään. Vilpoiseen järveen on mukava pulahtaa museojunamatkan ja reippaan kävelyretken jälkeen.

minkio

Minkiön asema on Jokioisten Museorautatien keskuspaikka ja se sijaitsee 8 kilometrin päässä Humppilan asemasta Jokioisten kunnan Kiipun kylässä. Minkiöllä sijaitsevat museorautatien korjaushallit, valtaosa varastoista ja talkooväen majoitus- ja sosiaalitilat. Minkiöllä sijaitsee kaperaidemuseo, jonka kokoelmissa on vetureita ja vaunuja Suomen eri kaperaiteisilta rautateiltä. Jos et halua tutustua kalustoon yksin, kysy asemalta opasta! Minkiöllä voit aistia aidon 1800-luvun kapearaiteismiljöön parhaimillaan!

Minkiöltä löydät myös Jokioisten Museorautatien kahvion ja matkamuistomyymälän. Kahvio ja myymälä ovat aseman keltaisessa tavaramaksiinissa ja sieltä voit ostaa kahvia, pullaa, sämpylöitä, jäätelöä ja muuta pikkusyötävää. Matkamuistomyymälästä voit ostaa kortteja, kirjoja, lehtiä sekä matkamuistoja kuten mukeja, lakkeja tai julisteita. Muistathan, että kaikki museorautatien Minkiön aseman tai molempien postivaunujen postilaatikoihin jätetyt postilähetykset leimataan museorautatien erikoisleimalla!

Majoitusta Minkiön aseman lähellä

Vuorelan seisake sijaitsee Humppilan puolella vajaan kuuden kilometrin päässä Humppilasta Minkiön suuntaan. Jokioisten ja Humppilan kuntien raja sijaitsee vajaan kilometrin päässä Vuorelasta Minkiön suuntaan. Vuorelan seisakkeen alkuperäinen puinen nimikilpi on nähtävillä Minkiön kapearaidemuseossa.

Santavaihteen laituri.

Santavaihde on Jokioisten Museorautatein uusin seisake. Paikalla on linjavaihde, josta lähti raide noin kilometrin päässä olevalle santakuopalle. Vaihde on rakennnettu uudestaan syksyllä 2017, mutta raide on purettu Humppilan radan purkamisen yhteydessä vuonna 1975 ja sitä ei ole myöhemmin rakennettu uudelleen.

Santavaihteen kohdalle rakennettiin syksyllä 2015 laavu ja nuotiopaikka ja keväällä 2016 seisakelaituri. Kaikki Jokioisten Museorautatien matkustajajunat pysähtyvät tarvittaessa Santavaihteella. Paikalle pääsee myös vuokraamalla resiinan!

Santavaihteen laavu ja ihmisiä.

Laavupaikalla on laavu ja tulentekopaikka, jossa voi tehdä tulet, jos metsäpalovaroitus ei ole voimassa. Laavulle pääsee uudelta seisakelaiturilta seuraamalla vanhan soraraiteen penkkaa kulkevaa polkua.

Palomäen seisake sijaitsee noin 3,5 kilometrin päässä Humppilasta Minkiön suuntaan. Palomäen kohdalla radan risteää Rautavuorelle menevä maantie. Rautavuorella on nimensä mukaisesti toiminut rautakaivos.

Vuonna 1946 seisakkeelle rakennettiin kyläläisten talkoilla odotushuonerakennus. Se oli käytössä seisakkeen lopettamiseen 1951 saakka.

Noin kilometri Palomäen seisakkeelta Minkiölle päin radan varressa on vanhan Jokioisten rautatien vesitornin ja soraraiteen jäännökset. Minkiölle mentäessä radan vasemmalla puolella oleva soraraide johti alas sorakuoppaan, josta kaikki radan perustustöissä käytetty sora tuotiin. Sorakuopan laidalla sijaitsee nykyisin hautausmaa.

Radan oikealla puolella oli rautatien ainoa oma vesitorni, johon vesi tuli omalla paineella viereiseltä mäeltä. Vesitornin paikan näkee tornin lämmitykseen käytetyn uunin savupiipun jäännöksistä ja vesitornin ja halkokatoksen maaperustuksesta.

Kermalan seisake sijaitsee noin parin kilometrin päässä Humppilasta Minkiön suuntaan rautatien jyrkimmän nousun Huhdinmäen päällä.

Kermalan seisakkeen lähellä sijaitsee Huhtaan Kyläyhdistys ry:n Entun Lava uimalampineen.

humppila

Museorautatien Humppilan asema sijaitsee noin 200 metrin päässä alkuperäisestä Jokioisten rautatien Humppilan liikennepaikasta. Jokioisten rautatien aikana liikennepaikan henkilölaituri sijaitsi aivan VR:n asemarakennusta vastapäätä. Varsinaista asemarakennusta Jokioisten rautatiellä ei Humppilassa ollut, sillä matkustajapalvelut hoidetiin VR:n asemarakennuksessa.

Museorautatien Humppilan asemarakennus on entinen Riipan pysäkkirakennus ja se on tuotu nykyiselle paikalleen joulukuussa 2018. Asemarakennuksessa on näyttelytila sekä pieni kahvila. Laiturialue on rakennettu nykyiseen asuunsa vuonna 1995. Aseman vieressä on Jokioisten rautatien alkuperäinen halkomakasiini, joka on muunnettu odotuskatokseksi ja kesäkahvioksi. Makasiinissa on myös matkustajien käytössä olevat wc-tilat.

Museorautatielle omalla autolla saapuvat matkustajat voivat jättää autonsa VR:n pysäköintialueelle. Kulku museorautatielle tapahtuu jalankulkutunnelia pitkin VR:n radan alitse.

Nähtävyydet ja palvelut

Kesäsunnuntaisin museorautatien asemalla on humppilalaisten ylläpitämä kesäkahvio. Kahvio on kesällä avoinna junien kulkiessa klo 10.45 - 15.00.

Museorautatien asemaa vastapäätä, Turku-Toijala radan toisella puolella on VR:n Humppilan asema. Asema on varsin uusi, sillä se valmistui vuonna 1982. Humppilan vanha asema paloi vuonna 1973 asemalla sijainneen postin murtoyrityksessä. Uusi asema on arkkitehtoonisesti ainutlaatuinen puinen asemarakennus. Asemalla ei ole enää lipunmyyntiä. Asemarakennus toimii nykyisin työpajana.

Puinen asemarakennus

Aivan VR:n aseman vieressä on Talvisen työläismökki. Mökissä voi nähdä miten vuosisadan alun työläisperhe asui. Mökki on avoinna kesä-elokuussa sunnuntaisin kello 12 - 16.

punainen mökki

Juna-ajelun lomassa voit suunnata vaikka Humppilan lasitehtaalle. Lasitehtaan ympäristössä on kauppoja ja ravintola. Voit käydä museojuna-ajelun lomassa vaikka lasitehtaalla ostoksilla ja ravintolassa lounaalla!

Matkalla lasitehtaalle, noin kilometri asemalta, on Vuonna 1922 rakennettu Josef Stenbäckin suunnitelema Humppilan kirkko. Kirkosta kilometri lasitehtaalle päin on Kauppilan Museotila. Kauppila on yleisölle avoinna kesäsunnuntaisin klo 12.00 - 16.00.

Aivan Humppilan aseman vieressä on Humppilan kunnan uimalampi. Hiekkapohjainen hyppytornilla varustettu uimala on mukavan vilvoittava kokemus helteisenä kesäpäivänä.

Majoitusta Humppilan aseman lähellä

forssa

Forssa oli Jokioisten rautatien ja Jokioisten Museorautatien edeltäjän Museorautatie Forssa-Humppilan toinen pääteasema vuosina 1898-1974. Rautatie Forssan ja Jokioisten välillä purettiin kesän 1974 aikana, jonka jälkeen Forssan keskustaan ei ole enää päässyt junalla. Jokioisten rautatien henkilöliikenne Forssaan loppui jo 1950-luvun alussa ja korvattiin Jokioisten rautatien linja-autoliikenteellä.

Minkiön höyryfestivaalin yhteydessä Jokioisten Museorautatie ylläpitää perinteitä ja silloin on mahdollista kulkea rautatien linja-autolla Jokioisten aseman ja Forssan linja-autoaseman väliä. Tämä linja-autokyyti on maksuton.

forssa

Forssasta pääsee Jokioisille ja edelleen Minkiölle arkisin myös paikallisvuoron linja-autolla, polkupyörällä tai kävellen vanhaa ratapenkkaa eli paanaa pitkin tai tietysti omalla autolla. Forssasta löytyy hotellimajoitusta, ravintoloita, museoita ja paljon muuta tekemistä matkailijalle.

Majoitusta ja ravintoloita Forssassa

finlayson

Yhtenä Jokioisten Museorautatien yhteistyökumppanina on Forssassa osoitteessa Puuvillakatu 4 sijaitseva Finlaysonin tehtaanmyymälä. Kulkivathan Jokioisten rautatietä pitkin Finlaysonin Tampereen ja Forssan tehtaiden välillä liikennöineet kangasvaunut. Kangasvaunut olivat VR:n GB-umpitavaravaunuja, jotka Humppilassa vedettiin lavettivaunun päälle ja kuljetettiin kapearaiteista pitkin Forssan tehtaille ja takaisin Humppilaan ja sieltä VR:n junilla edelleen Tampereelle.